1. Η Κατάθλιψη εμφανίζεται με μία σειρά  συμπτωμάτων  που επηρεάζουν πολλούς τομείς της ζωής ανθρώπου. Δεν είναι απαραίτητο κάποιος που έχει κατάθλιψη να παρουσιάζει όλα τα συμπτώματα της διαταραχής. Ορισμένοι άνθρωποι παρουσιάζουν αρκετά από αυτά, ενώ κάποιοι άλλοι λιγότερα. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων διαφέρει σε κάθε άτομο, ενώ σε βάθος χρόνου διαφοροποιείται και στο ίδιο άτομο .  Πολλά από τα συμπτώματα αυτά εκφράζονται σωματικά και μας προειδοποιούν πως κάτι δεν πάει καλά με τη διάθεση μας και την ευχαρίστηση που παίρνουμε από τη ζωή μας.

2. Διαταραχές στον ύπνο. Το σύμπτωμα αυτό παρουσιάζεται με διάφορες παραλλαγές σε κάθε άτομο. Έτσι, μερικοί άνθρωποι με κατάθλιψη κοιμούνται πάρα πολλές ώρες, μερικοί αδυνατούν να κοιμηθούν γενικά, ενώ κάποιοι άλλοι κάνουν πολύ ακανόνιστο ύπνο, δηλαδή ξυπνούν πολλές φορές στη διάρκεια της νύχτας ή δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν. Η πιο συνηθισμένη διαταραχή του ύπνου είναι η πρωινή αφύπνιση, κατά την  οποία το άτομο ξυπνά πολύ νωρίς το πρωί και δεν μπορεί να ξανακοιμηθεί.

3. Διαταραχές της όρεξηςΣυνήθως η κατάθλιψη προκαλεί απώλεια της όρεξης, με πιθανό επακόλουθο την απώλεια βάρους. Ωστόσο μπορεί σε μικρότερη συχνότητα να παρατηρηθεί το ακριβώς  αντίθετο, δηλαδή αυξημένη όρεξη για φαγητό και αύξηση του σωματικού βάρους καθώς η υπερκατανάλωση φαγητού ανακουφίζει τα αρνητικά συμπτώματα. Η κατάθλιψη έχει συσχετιστεί θετικά με τις διατροφικές διαταραχές, όπως η βουλιμία, η παχυσαρκία ή η νευρική ανορεξία. Ιδιαίτερα στο γυναικείο πληθυσμό η σύνδεση αυτή είναι αρκετά σθεναρή.

4. Κόπωση, εξάντληση, απώλεια ενεργητικότητας. Συχνά το άτομο παραπονιέται ότι αισθάνεται κόπωση ή εξάντληση, χωρίς καθόλου ενέργεια ή ζωντάνια. Μπορεί να παραμείνει σε αδράνεια για όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αν αισθάνεστε εξαντλημένοι και άτονοι-ακόμα και αν κοιμάστε ή ξεκουράζεστε αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας- παρατηρήστε τη διάθεσή σας με περισσότερη ακρίβεια γιατί μπορεί να είναι ένδειξη κατάθλιψης.

5. Μυϊκοί πόνοι, πόνοι στην πλάτη και στις αρθρώσεις Η εκδήλωση κατάθλιψης μπορεί να επιδεινώσει την ύπαρξη χρόνιων θεμάτων υγείας. Οι μυϊκοί πόνοι, όπως και ο πόνος στην πλάτη ή στις αρθρώσεις, είναι πόνοι που συνοδεύουν πολύ συχνά την κατάθλιψη, ενώ αν προϋπήρχαν υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν πιο έντονοι και πιο συχνοί. Σύμφωνα με έρευνες, τα συμπτώματα τις αρθρίτιδας παρουσιάζουν βελτίωση όταν αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

6. Πόνοι στο στήθος. Σε περίπτωση έντονων πόνων στο στήθος, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν ειδικό γιατρό. Μπορεί να είναι ένδειξη σοβαρών καρδιακών προβλημάτων, προβλημάτων του πνεύμονα αλλά μπορεί να σχετίζεται και με καταθλιπτική συμπτωματολογία. Δεν είναι ασυνήθιστη η σύνδεση μεταξύ καρδιακών επεισοδίων με την ήδη προϋπάρχουσα εκδήλωση  καταθλιπτικής διαταραχής.

7. Πονοκέφαλοι και ημικρανίες Η Διαταραχή της Κατάθλιψης είναι παρούσα σχεδόν στο 18% των ατόμων που πάσχουν από ημικρανίες σε σύγκριση με το 7,4% του γενικού πληθυσμού. Αν και δεν είναι αμοιβαία συσχετιζόμενες είναι πιο πιθανόν να εμφανιστούν μαζί παρά κάθε μία διαταραχή ξεχωριστά. ‘Όσοι υποφέρουν από κατάθλιψη είναι πιο ευάλωτοι στους πονοκεφάλους και στον αυχενικό πόνο απ ότι ο γενικός πληθυσμός. Σε περίπτωση έντονων είτε πονοκεφάλων είτε ημικρανιών, παρατηρήστε την ψυχολογική σας κατάσταση, την διάθεσή σας και το πόσο ευχαριστημένοι είστε από τη ζωή σας.

8. Η σύνδεση ανάμεσα στον πόνο και την κατάθλιψη φαίνεται πως αποτελεί ένα κοινό νευρολογικό μονοπάτι. Ανταπόκριση του εγκεφάλου σε ένα επώδυνο ερέθισμα, μετριάζεται από την σεροτονίνη και την νορεπινεφρίνη, οι οποίες επηρεάζουν και την διάθεση. Ασθενείς με νευροδιαβιβαστικές δυσλειτουργίες ενδέχεται να εκδηλώνουν και ανισορροπία στην σεροτονίνη και την νορεπινεφρίνη, το οποίο εξηγεί τη σύνδεση μεταξύ επώδυνων σωματικών συμπτωμάτων και κατάθλιψης. ‘Όταν κάποιο άτομο με καταθλιπτική συμπτωματολογία παραπονιέται για πόνους στο σώμα, μπορεί να υπάρχει βιοχημικός αιτιατός παράγοντας

9. Δυσφορία πεπτικού συστήματος Η πεπτικό μας σύστημα είναι άμεσα συνδεδεμένο ως γνωστό με τον εγκέφαλό μας και ως εκ τούτου πολλοί άνθρωποι εκδηλώνουν ενοχλήσεις του πεπτικού συστήματος όταν βρίσκονται υπό την επήρεια αγχογόνων και στενάχωρων καταστάσεων. Συμπτώματα ναυτίας, στομαχικού πόνου, διάρροια ή ακόμα και δυσκοιλιότητας μπορεί να είναι ενδείξεις της κακής διάθεσής μας ή γενικότερα ένας προειδοποιητικό καμπανάκι του σώματός μας για την γενικότερη ψυχολογική ευεξία μας. Σχετικές έρευνες έχουνε δείξει πως παραπάνω από το 60% των ατόμων που πάσχουν από το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου, εκδηλώνουν επίσης ψυχολογικές διαταραχές με πιο κοινές τις Διαταραχές του Άγχους και της Κατάθλιψης.

10. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο έντονος και επίμονος είναι ο σωματικός σας πόνος τόσο πιο πολύ αυτός σχετίζεται με την ψυχολογική σας διάθεση. Η κλινική διάγνωση της κατάθλιψης βασίζεται κυρίως στα συναισθηματικά και νευροφυτικά συμπτώματα, ενώ όπως είναι φανερό η κατάθλιψη εκφράζεται και μέσα από σωματικά συμπτώματα όπως ο σωματικός πόνος και οι ενοχλήσεις ενώ έχει φανεί πως τα σωματικά συμπτώματα έχει φανεί πως αυξάνουν τη διάρκεια της κατάθλιψης. Φροντίστε το σώμα σας και να είστε σε επαγρύπνηση όσο αφορά τα μηνύματα που σας στέλνει και τα προειδοποιητικά σημάδια.

 

Βιβλιογραφικές παραπομπές

Trivedi, Η., Μ. (2004;6) The Link Between Depression and Physical Symptoms. Prim Care Companion J Clin Psychiatry [suppl 1]:12–16)

O’Reardon JP, Fontecha JF, Cristancho MA, Newman S. Unexpected reduction in headache and psychogenic headaches following sTMS treatment for major depression: A report of two cases.CNS Spectr 2007;12:921-5.

Molgat CV, Pattan SB. Comorbidity of major depression and migraine: A Canadian population-based study. Canadian J Psychiatry 2005;50:832-7.